11.2.2017

Sairausaika eli sairasloma

Yllättävän monelle asiaan perehtymättömälle vaikuttavat sairastumisen seuraukset olevan vaikeasti käsiteltäviä. Niitä pidetään kalliina ja haitallisina. Toiset työnantajat pitävät suorastaan törkeänä, että
joudutaan maksamaan siitä kun joku vetää lonkkaa kotona. Toiset, enemmistö, pitävät sitä normaalina.

Tietenkään kukaan ei halua sairastua ja kukaan ei halua kilpailukyvyn heikentyvän sairaslomien vuoksi. Onhan tämä kilpailukyky niin tärkeä asia, että vartin lisä viikottaiseen työaikaan vaikuttaa ajattelemaan tottumattomille olevan suoranainen pelastus tai vähintäänkin korjausliike parempaan.



Tosiasia on, että ihmiset sairastuvat. Toinen tosiasia on, että harvemmin ihmiset sairastuvat tahallaan. Tosiasia on, että sairasloma usein vaikuttaa tuotantoon tai palvelutasoon heikentävästi.

Itse otin käyttöön jo reilun kymmenen vuotta sitten käytännön joka alensi sairaslomakustannuksia ja sairaslomapäiviä.

Nimittäin näinkin tavanomainen asia kuin joku nuha, flunssa, vatsatauti tms. ei edellytä mitään muuta kuin oman ilmoituksen poissaolosta.

Malli on työntekijän elämää helpottava. Lisäksi se alentaa kustannuksia, koska ei tule työterveysmaksuja välttämättä ollenkaan. Toki se on sopimuksesta kiinni, mutta kuitenkin. Ennen kaikkea se alentaa kustannuksia, koska se lisää työssä viihtyvyyttä. Ja kyllä... Työssä viihtyvyys on siitä jännä juttu, että se vähentää sairastumisia.

Tietenkin on ihmisiä, jotka saattavat käyttää toimivaa mallia väärin. Hyvä yhteistyö työterveyspalveluntuottajan, mieluummin suomalaisen ja Suomeen veronsa maksavan, kanssa on tässäkin asiassa tärkeätä ja siten asian hoitamista helpottavaa.

Loppupelissä kuitenkin seuraus on se, että tämän kaltainen keinottelu johtaa työsuhteen päättymiseen tavalla tai toisella.

Työsopimuslaki sairausajan palkka

1 kommentti:

Unknown kirjoitti...


Thank you for the good writeup. It in fact was a amusement account it. Look advanced to far added agreeable from you! However, how can we communicate? hotmail email sign in